csütörtök, 18 április 2024
2030. Érd, Akácfa u 11.

Gyakori kérdések a fűnyírás kapcsán

Gyakori kérdések a fűnyírás kapcsán

Milyen gyakran nyírjuk füvet?

Ha igazán szép, tömött, sűrű gyepet szeretnénk, akkor a válaszunk: minél gyakrabban. Persze évszaktól is függ, hogy milyen időközönként van szükség fűnyírásra, de az általánosan elfogadott alapszabály a következő:

  • tavasszal, a vegetációs időszak beindulása után legalább hetente egyszer, de jobb kétszer, mivel ilyenkor a legerőteljesebb a fű növekedése
  • nyáron kéthetente egyszer
  • ősszel hetente egyszer

Mekkora az ajánlott vágási magasság?

Ahhoz, hogy a gyep erős, sűrű és egészséges legyen, a fűnyírás során figyelembe kell venni az optimális vágási magasságot. A szakértők azt szokták mondani, hogy a nyíráskor a fűszál hosszának egyharmadától célszerű megszabadulni, így ahhoz mérten érdemes munkához látni. Ha 4-6 centiméteres gyepet szeretnénk, akkor a gyepet ne hagyjuk 6-9 centiméteresnél magasabbra nőni. Ha ennél hosszabb magasságról szeretnénk vágni 4-6 centiméteresre, akkor tartsuk be a fokozatosság elvét, és inkább végezzük el a fűnyírást több lépésben.

Milyen magasra hagyjuk megnőni a füvet?

A kerti gyepek túlnyomó többsége 4-6 cm-es, ez a magasság biztosítja a kellő tömöttséget, és a gondozáshoz is ez az ideális méret, vagyis esztétikai és egészségi szempontból is a legjobb választás. Ha túl magasra hagyjuk nőni a szálakat, azzal a fülledés, rothadás esélye is megnő. Száraz, aszályos időben viszont más a helyzet: a szálak árnyékolják egymást, és ez megakadályozza az esetleges kiégést.

Mikorra időzítsük az év utolsó fűnyírását?

Ősz végén, még a tél beállta előtt, valamikor november tájékán, amikor stabilan 10 fok körül mozog a hőmérséklet, érdemes a megszokottnál pár centivel rövidebbre vágni a gyepet, hogy az őszi csapadék könnyebben elpárologjon, és a nyirkos időben ne induljon el a befülledés, gombásodás. Ráadásul az esetlegesen lehulló hó megtörheti a hosszabb szálakat, és az utolsó fűnyírással ennek is elejét vesszük.

Mikor és milyen gyakran öntözzük a gyepet, pázsitot?

Gyepünk egészsége érdekében nagyon fontos szabály, hogy tavasszal és ősszel kizárólag a hajnali órákban öntözzünk, a nyári kánikulában pedig kiegészíthetjük ezt egy esti öntözéssel is, ha szükséges, vagyis csak abban az esetben, ha a felesleges víz el tud párologni, ugyanis az állandóan nyirkos közegben beindulhat a gombásodás. A gondosan kialakított pázsit vízellátását leginkább egy profi öntözőrendszerrel célszerű biztosítani. Az optimális beállítást számos tényező befolyásolja, többek között a terület adottságai (fekvés, napos-árnyékos részek váltakozása, egyebek) vagy a talajminőség.

Ami a mennyiséget illeti: annyi vizet juttassunk a gyepre, hogy a terület nagyjából két óra elteltével már száraz legyen

Miért fontos a profi fűnyíró?

Gyönyörű pázsitot csak profi eszközökkel lehet hatékonyan karbantartani, és különösen fontos, hogy a fűnyírásra eszköze is tökéletes legyen. A tompa, életlen pengék roncsolják a levélzetet, sőt vágás helyett akár téphetik is azokat. A fűnyírást mindig éles pengékkel végezzük, hogy a vágás egyenletes és kíméletes legyen, a pázsitunk pedig szép és egészséges maradjon.

Mitől betegedhet meg a pázsitunk?

A gyep legáltalánosabb és egyik legnagyobb ellensége a gombásodás, ami a tartósan csapadékos, nyirkos időben jelent igazán nagy veszélyt, de a szakszerűtlen gondozás – elsősorban túlöntözés – vagy akár talajfertőzés is kiválthatja. Az agresszívabb fertőzés sárgás-barnás foltosodáshoz és fűelhaláshoz vezethet. Értelemszerűen ilyenkor ne öntözzük a füvet, és mindenképp érdemes szakember tanácsát kérni.

Mitől lesz szép zöld a pázsitunk?

Ha a szomszéd fűje mindig zöldebb, akkor valamit jobban csinál nálunk – valószínűleg jobban odafigyel a tápanyagpótlásra. Noha a gyepnek jót tesz a rendszeres nyírás, a vágással a szálak elveszítik a tápanyagraktáruk egy részét, amit a talajból pótolnak, és ezért kell figyelnünk arra, hogy a talaj megfelelő minőségű legyen. A tápanyagokat rendszerint műtrágyázással, tápoldatozással tudjuk biztosítani.

Milyen fűmagot válasszunk?

Számos fűmagkeverék közül választhatjuk ki a számunkra ideálisat, de a döntés előtt célszerű átgondolni, hogy mit várunk el a leendő pázsitunktól, milyen fokú igénybevételnek készülünk kitenni, mekkora költséget szánunk a gondozásra – például telepítünk-e automata öntözőrendszert –, vagy hogy mennyi időnk van foglalkozni a gyeppel. Egyes keverékek inkább díszpázsitnak valók, mások pedig sokkal strapabíróbbak, jól tűrik a „használatot”. A fűmagkeveréknek természetesen a területi, klimatikus adottságokhoz is igazodnia kell.

Üzenetküldés, kérdés

Kertfenntartás, fűnyírás, zöldterület kezelés - Az alábbi településeken vállalunk munkavégzést

  • Budapest XI. kerület
  • Budapest XII. kerület
  • Budapest XXII. kerület
  • Érd
  • Diósd
  • Törökbálint
  • Biatorbágy
  • Tárnok
  • Budaörs
  • Budakeszi
  • Sóskút
  • Martonvásár
  • Százhalombatta
  • Szigetszentmiklós
  • Tököl

Elérhetőség

MUNKAVÉGZÉS:
Hétfőtől-péntekig
Szombaton alkalomszerűen

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

+36 30 931 6216