csütörtök, 18 április 2024
2030. Érd, Akácfa u 11.

Favágás, emelőkosaras fakivágás

Az emelőkosaras fakivágás lépései

A kosaras autóval végzett favágás során a favágó szakembert speciális emelődaru segítségével juttatják fel a lombkoronaszinthez. Az emelőkosár gördülékeny fel-le, illetve oldalirányú mozgatásának köszönhetően könnyen megközelíthetővé válnak a fa különböző részei.

A favágó a kosárban állva kezdi el darabolni a kivágandó fát, majd talajra juttatja a lebontott faanyagot. A területi adottságok függvényében alapvetően két módszer közül választhat. Ha kellő hely áll rendelkezésre, a leggyorsabb és legköltségkímélőbb megoldás a faanyag pontos célzással történő ledobása. Amennyiben erre nincs lehetőség például helyhiány miatt, a levágott ágak és fatörzs leeresztése kötéltechnika segítségével történik.

Mikor válasszuk az emelőkosaras fakivágást?

A kosaras fakivágás az alpintechnikával történő favágás mellett a legelterjedtebb lebontási módszer. Elsősorban nagyméretű fák, fasorok lebontásánál, illetve lakóparkok, üdülők, kempingek, önkormányzatok faállományának kezelésénél indokolt ezt az eljárást választani, hiszen ezekben az esetekben tudjuk kiaknázni a módszer előnyeit.

Ahol nagyméretű vagy nagyszámú fa sorsáról van szó, az emelőkosaras fakivágás hatékonyságban messze felülmúlja az alpintechnikával végzett lebontást. Akár a mászási idő megspórolására, akár a helyváltoztatás körülményeire vagy a költségekre gondolunk, a kosaras fakivágás minden szempontból előnyösebb megoldás. Nem utolsósorban ez az eljárás a favágó szakember számára is kényelmesebb, biztonságosabb körülményeket és több szabad mozgásteret biztosít.

Milyen esetekben indokolt a fakivágás?

Tudjuk, hogy a fák a természeti környezetünk fontos elemei, amelyek kulcsszerepet töltenek be az oxigéntermelésben és az üvegházhatás visszaszorításában. Akkor mégis miért lehet szükség ez eltávolításukra?

A balesetveszélyes fák kezelése komoly felelősséggel jár, és ennek elmulasztása büntetést vonhat maga után. A legtöbb veszélyhelyzetet az öregedő, korhadásnak és kiszáradásnak indult kezeletlen fák idézik elő, de ez mindig emberi hanyagság következménye. Viharos körülmények között az ilyen fák törzse kidőlhet, ágaik leszakadhatnak, súlyos károkat téve a környezetben. Ha a fiatalítás nem lehetséges, a favágás marad az egyetlen megoldás, amit alpintechnikával vagy emelőkosaras fakivágási eljárással is végeztethetünk.

Miért bízzuk szakemberre a fakivágást?

Sokan feleslegesnek tartják szakember segítségét igénybe venni, mert úgy gondolják, hogy a favágás, gallyazás feladatait ők is könnyűszerrel el tudják látni. Ennek eredménye a remélt nyereség helyett sok esetben tetemes kár lesz.

A szakszerűtlenül végzett fakivágás, főleg lakókörnyezetben, rendkívül veszélyes, és amennyiben rongálja a környező járműveket, épületeket, kerítést, milliós károkat is okozhat, a személyi sérülés lehetőségéről nem is beszélve! Ezért azt javasoljuk, hogy ahelyett, hogy hályogkovács módjára önerőből nekivágna, keressen professzionális szolgáltatást a favágási munkálatok elvégzésére!

Fakivágás? Gallyazás? Visszavágás? Válasszon minket!

Cégünk a favágási eljárások terén többéves tapasztalattal és releváns szaktudással rendelkezik. Professzionális gépparkunk és képzett szakembereink segítségével rövid határidőn belül tudjuk teljesíteni a megbízásokat.

Könnyen megközelíthető fák esetében magassági korlát nélkül, nehezen megközelíthető fáknál önjáró emelőkosaras géppel, 14 méter magasságig vállaljuk a fák kivágását, visszavágását.

Favágási szolgáltatásaink:

 • fakivágás
 • favágás
 • fa visszavágása
 • veszélymentesítés
 • vezetékbe nőtt ágak visszavágása
 • kiszáradt ágak bontása
 • gallyazás
 • lombvisszavágás
 • épület falára, tetejére nőtt ágak visszavágása

Amit a fakivágási szabályzatról tudni kell

Sokan nem gondolnák, de a fakivágást szigorúan szabályozzák a magyar jogszabályok, amelyek nem csupán közterületen, hanem magánterületen lévő fákra is vonatkoznak. Ez nem jelenti azt, hogy a saját telkünkön ne vághatnánk ki fáinkat, ha adott esetben szükség van rá, de a fakivágást mindig jól meg kell indokolni, és engedélyt kell kérni rá az önkormányzattól.

Mi a fakivágási korlátozások célja?

A fák kivágásának szabályozására elsősorban természetvédelmi szempontok miatt van szükség, így megóvva az egyes településrészek növény borította területeit, és csökkentve a beépítéseket. Természetesen azonban bizonyos esetekben szükség lehet egy-egy fa kivágására, így élet-, egészség- vagy éppen épületvédelmi okokból kifolyólag engedélyezhető az adott példány eltávolítása. A fakivágás leggyakoribb oka, ha a fa beteg vagy éppen túlzott mértékben elkorhadt, azonban szükség lehet rá akkor is, ha vihar miatt veszélyessé válik, egy-egy építési munkálat kivitelezését akadályozza, vagy éppen a termése súlyos allergiát vált ki a közeli lakókból. Mindezt figyelembe véve érdemes törekedni az egészséges és az adott ingatlanra veszélytelen fák megóvására.

Amit a kormányrendelet mond

Magyarországon már az 1970-es évek óta kormányrendelet határozza meg, hogy az esetleges fakivágási szándékot kötelező előzetesen bejelenteni. A rendelet szerint a jegyző engedélyezheti vagy megtilthatja a fa kivágását, valamint elrendelheti annak pótlását is.

A hatályos 346/2008. (XII. 30.) kormányrendelet alapján engedélyköteles a 10 centiméternél nagyobb törzsátmérőjű fák kivágása – azonban ez alól kivételt képeznek azok a gyümölcsfák, amelyek törzsátmérője 20 centiméternél kisebb, ám magánterületen találhatók. Ha ennél vastagabb fát szeretnénk kivágni, még gyümölcsfák esetében is engedélyre van szükség.

Amennyiben a fa törzsátmérője meghaladja a 30 centimétert vagy éppen az adott fa védett fajba tartozik, csak különösen indokolt esetben, például a fa betegsége vagy elkerülhetetlen építkezési munka miatt lehet engedélyezni a kivágást.

Amennyiben útépítés, házépítés vagy más építkezés miatt van szükség a fák eltávolítására, figyelembe kell venni az adott település szabályait, és a főkertész, illetve az építésügyi hatóság által előírtak szerint pótolni kell a növényeket. Csonkolást 20 centimétert meghaladó törzsátmérőjű fán csak szakember végezhet, és csak akkor van rá lehetőség, ha a beavatkozás életveszély elhárítása miatt történik. Ilyenkor a legtöbb esetben célszerű emelőkosaras fakivágásban jártas cég segítségét kérni.

Természetesen, ha saját udvarunkon lévő gyümölcsfáinkat szeretnénk metszeni, a gallyazást nem kell bejelenteni, azonban ha a fa közterületen van, az önkormányzat engedélye nélkül nem lehet ifjítást végezni.

A védett fákra külön szabályozás vonatkozik

Védelem alatt állhatnak egyes fafajok, városképi szempontból kiemelt jelentőséggel bíró példányok, illetve egyes védett fasorok tagjai is. Amennyiben elkerülhetetlenné válik bizonyos védett fák kivágása, kizárólag a természetvédelmi hatóság engedélyezheti a munkálatokat.

A faültetés szintén szigorúan szabályozott terület

Ahhoz, hogy ne legyen szükség az egészséges fák kivágása, a fák ültetését is szabályozni kell. Ilyen módon a fa koronájának mérete határozza meg a telekhatártól való megengedett távolságot, akár telken belüli, akár utcai ültetésről van szó. A kisebb bokrok és örökzöldeknek a telekhatártól, valamint az épülettől legalább egy méterre, a kiskoronájú fáknak két méterre, a nagyobb koronájú fáknak legalább három méterre kell elhelyezkedniük. Utcai fasor ültetése esetén ugyanúgy figyelembe kell venni a telekhatártól, a kocsibejárótól, valamint az épület ablakaitól és ajtóitól való távolságot, így küszöbölve ki az esetleges baleseteket.

Amennyiben ajánlatunk felkeltette érdeklődését, vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken!

Üzenetküldés, kérdés

Kertfenntartás, fűnyírás, zöldterület kezelés - Az alábbi településeken vállalunk munkavégzést

 • Budapest XI. kerület
 • Budapest XII. kerület
 • Budapest XXII. kerület
 • Érd
 • Diósd
 • Törökbálint
 • Biatorbágy
 • Tárnok
 • Budaörs
 • Budakeszi
 • Sóskút
 • Martonvásár
 • Százhalombatta
 • Szigetszentmiklós
 • Tököl

Elérhetőség

MUNKAVÉGZÉS:
Hétfőtől-péntekig
Szombaton alkalomszerűen

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

+36 30 931 6216