hétfő, 20 szeptember 2021
+36 30 9316 216
por-se@por-se.hu
2030. Érd, Akácfa u 11.

Levéltetvek a kertben

levéltetvek a kertben

A levéltetvek általánosan ismert kellemetlen növényi kártevők. 

A változatos életmódú rovarokban közös, hogy fás szárú gazdanövényeken telelnek át. Tavasz kezdetével itt kezdenek elszaporodni, majd májusban, szárnyra kelve, elözönlik a lágyszárú növényeket, ősszel pedig visszatérnek a fás szárú téli gazdanövényeikre.

A levéltetvek a kertészeti kártevők leggyakoribb szúró-szívó szájszervű kártevői, gyors szaporodás és fejlődés jellemzi őket.

Kártételük

- Közvetlen: szívogatásuk nyomán, fitotoxikus nyál miatt keletkező szín, alak és térfogatváltozás a leveleken.

- Közvetett: vírusterjesztés

Tünetek

Deformálódott, elsárgult, elszíneződött levelek utalhatnak a kártevők jelenlétére. Legtöbbször a fertőzött levelek fonákján, zsenge leveleken és bimbókon, rendszerint telepekben hemzsegnek a levéltetvek. 

Védekezés, megelőzés

Természetes ellenségei

A katicabogarak és annak lárvái, a lebegőlegyek lárvái, fátyolka lárvái, fürkészdarazsak, fülbemászók, pókok és madarak.

Egyszerű védekezés

  • Ha kevés a tetű, egyszerűen kézzel dörzsöljük le.
  • A tetves hajtásokat csípjük le.
  • Szobanövényeket zuhanyozzuk át.
  • Kerti növényeket slaggal mossuk le.
  • Bio mosogatószerből készített oldattal permetezzük a növényt. - 1 teáskanál bio mosogatószer 1 liter vízben feloldunk. A zsírsavak, a szappan feloldja a levéltetvek vékony bőrét és elpusztulnak.
  • Hideg csalántea főzettel is permetezhetünk.
  • Gyűjtő növényeket ültessünk az ágyásba. - pl. sarkantyúka, mely magához vonzza a levéltetveket, így ezek a példányokat feláldozzuk a tetűmentes ágyásokért.

Vegyszeres védekezés

vegyszeres védekezés radikális védekezési forma, mikor is a méreg bekerül a növény szállítószöveteibe és a nedvkeringéssel eljut a növény minden részbe, ezáltal, a kiszívott nedvvel a kártevőbe is.

Sajnos ezek a szervmaradványok nem csak a kártevőket pusztítják, hanem a levéltetvek természetes ellenségeit is, nem mellesleg a méreg bekerül a gyümölcsökbe, termésekbe is, amiket aztán elfogyasztunk.

Gondoljuk át, mielőtt ezekhez a radikális módszerekhez nyúlunk!

Elérhetőség

MUNKAVÉGZÉS:
Héfőtől-péntekig
Szombaton alkalomszerűen

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

+36 30 931 6216